Vithetsnormen Är Vita Kroppens Bästa Vän

Det samhället vi lever i idag består av vithetsnormen, vårt samhälle styrs av den vita färgen och privilegier som kommer med den.

Att vara priviligerad är att du inte representerar en folk grupp, kultur, arbetarklass, ras eller religion. De som ser dig uppfattar dig som en individ. Jag som svart kvinna representerar alla dem som identifierar sig på samma sätt, mitt beteende blir ett exempel, till dem som ser mig, för hur andra svarta kvinnor beter sig. Annat exempel är att
personer med svenska efternamn har lättare att få jobb för att deras namn kopplas till en vit kropp, medan personer med icke svenska namn har det svårare då de kopplas till de andra farliga icke-vita kropparna. Det förvånar mig inte när en person av färg har ändrat sitt namn till ett svenskt namn för att kunna få det lättare i vårt samhälle. Jag skulle påstå att vithetsnormen är en konsekvens av kolonisationen. Under kolonialtiden var den vita kroppen, och allt som associeras med den, det som var mäktigt. Att inte inse hur präglat vårt postkoloniala samhälle är av vithetsnormen är ignorant. I alla samhällen associerar man den vita färgen med det vackra, utbildade och framgångsrika. Alla POC försöker då efterlikna den vita kroppen i hopp om att få dess privilegier.

Rosette Mugoyikazi

Kurage – Ung krönikör

Projektet UNG Krönikör påbörjas under våren 2018 och är ett samarbete med tidningen MittiSolna där alla krönikor kommer publiceras. Vi söker dig som vill skriva om samhällsfrågor och viktiga ämnena som engagerar idag utifrån ditt perspektiv som ung. Är du intresserad av att skriva en krönika? Maila oss till: kurage@solna.se