En kylig fredagkväll för drygt 11 år sedan slog Solna Ungdomscafé upp dörrarna i baracken vid Skytteholms IP för första gången. På invigningsfesten, som varade i hela två dagar, uppträdde bland andra komikern Magnus Betnér, hiphopgruppen Fattaru, en trumorkester samt dansare från Blue Hill.

Sedan dess har många ungdomar besökt cafét, i snitt runt 50 st/dag (men många fler på helger & events, förstås). På julafton såväl som mitt i högsommarvärmen har vi haft öppet för unga som kommit för att fika, spela spel, dansa, producera musik, plugga, delta i projekt, göra film och mycket annat.

Runt 60-70 st volontärer har kommit hit eller åkt utomlands via vår internationella verksamhet. Dessutom har vi varit inblandade i ca. 50 st europeiska ungdomsprojekt, utbyten, konferenser & seminarier (istället för att förklara så mycket mer om vad detta innebär föreslår vi att du hänger med oss ut i världen på nästa resa – eller åtminstone kommer på ett förutsättningslöst infomöte 🙂 )

Med stöd av UnCut – ung filmproduktion har många viktiga & bra filmprojekt genomförts under årens lopp. Bland alla dessa finns flera prisbelönta & uppmärksammade filmer, till exempel biofilmen Shapeshifters och kortfilmen Rotten Love, som bland annat vunnit pris på Los Angeles independent film festival.

Vi har haft flera olika ungdomsgrupper som arrangerat fester, konserter, välgörenhetsgalor, loppisar, workshops och dansbattles. Världsartisten Seinabo Sey gjorde för många år sedan en otroligt känslosam akustisk konsert hos oss under Earth Hour (det här var innan hon blev supermegakändis & t.ex sjöng på Nobelfesten). Iman Gilani (internationell house-DJ från duon Wayne & Woods) brukade öva flitigt i vårt Dj-rum. Komikern Behrad Rouzbeh (känd från TV!) jobbade extra på kvällarna hos oss.  En av våra fåtöljer har till och med varit med i tv-programmet X-Factor. Vårt kära ungdomscafé har, som ni förstår, riktig stjärnstatus!

Men bortom allt glitter & glam finns en vardag som såklart betyder minst lika mycket för oss på Solna Ungdomscafé. Alla roliga eller allvarliga samtal, intressanta diskussioner, mysiga fikastunder & olika kreativa möten i dansrummet, studion eller på ungdomskontoret. I det sistnämnda rummet huserar numera vår nysatsning & stora stolthet; Eventbyrån Feniks, som drivs av unga – för unga. De fick som första uppdrag tillsammans att arrangera en fest för att fira Solna Ungdomscafés 11-årsdag, vilket de gjorde med den äran! Över 160 st ungdomar deltog i firandet, som innebar allt ifrån tårtbakartävling & fiskedamm till högtidligt tal, musikquiz & rockkonsert.

Efter 11 år är Solna Ungdomscafé fortfarande detsamma (en kreativ plattform och öppen mötesplats där unga alltid ska känna sig välkomna, sedda & lyssnade på, bli likvärdigt bemötta med respekt & värme) men samtidigt under ständig utveckling utifrån vad vår målgrupp efterfrågar. Du har idéerna – vi har resurserna!

Tack till alla er som kom och firade denna mångsidiga 11-åring!

För fler bilder från kvällen, besök oss gärna på sociala medier @Solnaungdomscafe