Projektet Tystnad, tagning, journalfilm! har gått i mål med visningar av elevernas filmer på stor duk i Filmstaden, Råsunda.

De kommunala skolor i Solna som deltagit i projektet är Skytteholmsskolan, Tallbackaskolan och Råsunda skola. Även fristående Svedenskolan har arbetat med Tystnad, tagning, Journalfilm! På Tallbacka och Råsunda är det två av skolornas sjätteklasser som arbetat med att göra film. På Skytteholmsskolan har särskolan årskurs 4-6 och särskolan årskurs 7-8 varit involverade i projektet.

Vid premiärvisningarna på SF Bio i Filmstaden, Råsunda fanns många glada, förväntansfulla och lite nervösa elever på plats. Från Skytteholmsskolan kom det också en hel del nyfikna föräldrar. Alla fick se filmer som var över förväntan. Eleverna har gjort storartade insatser både framför och bakom kameran och inte minst vid planering och manusskrivande.

Klasserna från Skytteholmsskolan hade båda gjort nyhetsprogram med aktuella händelser, ekonomi och väder. Mycket uppskattat och applåderna ville aldrig ta slut!

skytteholmselever på röda mattan
Elever och personal från Skytteholmsskolan som arbetat med film.

Tallbackaskolans och Råsunda skolas filmer spände över ett brett område. Här fanns film om cigarettsmuggling, spökjägare, bakom kulisserna på Filmstaden, modevisning och en hel del annat.

– Det har varit jätteroligt att arbeta med projektet och jag tycker eleverna ska vara jättenöjda med resultatet, säger Frida Lindberg på Den pedagogiska designbyrån som tillsammans med kollegan HannaAndersson varit elevernas handledare i arbetet med filmerna.

välkommen-skylt

Tystnad, tagning, journalfilm! arrangeras av Kultursektionen i Solna stad och Stiftelsen filmstadens kultur. Josefine Alm som är kulturkoordinator i Solna stad berättar att ett av målen med projektet varit att lyfta kulturarvet från Solnas förflutna som filmstad. Därför har eleverna vid besök på Filmstaden Råsunda tittat på och diskuteras journalfilm. Med journalfilm menas korta nyhetsfilmer som visades på bio före långfilmen. I och med att TV-apparater blev vanliga i hemmen, försvann journalfilmerna från biograferna.

klass 6b tallbackaskolan
Klass 6b från Tallbackaskolan har arbetat med projektet Tystnad,
tagning, journalfilm!

Tidigare artiklar om Tystnad, tagning, journalfilm

Tystnad, tagning!

“Allt har varit roligast”